Så säljer du in dina idéer

För att klara dig bra som frilans gäller det att sälja. Både dina jobb, idéer och dig själv. Att vara frilansjournalist skiljer sig på det sättet inte från andra småföretagarjobb.

Oavsett vem du säljer till gäller det att vara förberedd. Det finns få saker som irriterar en redaktör så mycket som om du föreslår en idé de publicerat nyligen eller som inte alls passar in. Se därför till att verkligen läsa tidningen, lyssna på radioprogrammet eller studera tv-kanalen du vill sälja till.

11 steg för att sälja in en idé:

Hur du ska göra för att sälja en idé skiljer sig beroende på vad du säljer och till vem. Men här är 11 steg om hur du säljer en artikel. Guiden fungerar bra som mall oavsett vem du ska sälja till:

1. Hitta en tidning som intresserar dig, gärna där dina specialkunskaper kan komma till sin rätt.

2. Läs de senaste numren så att du ser vilken typ av artiklar och ämnen de brukar ha.

3. Föreslå två till tre idéer. Varje idé ska kunna sammanfattas i några meningar, gärna i en ingress.

4. Mejla redaktören som ansvarar för frilansmaterial. Är du osäker på vem som köper in material, ring och fråga.

5. Var envis. Mejla igen efter en vecka om du inte får svar. Räcker inte det, ring.

6. Är redaktören intresserad, börja diskutera upplägg, lämning och pris. Försök uppskatta tidsåtgången och ta hjälp av Journalistförbundets frilanskalkylator för att räkna fram ett pris. Är du osäker kan du också kontakta andra frilansar som gjort jobb till samma tidning. Är du medlem i Journalistförbundet kan du jämföra ersättningar i Arvodesguiden.

7. Kom överens om vad som ingår. Hur många tecken ska du skriva?

8. Begär extra betalt om du behöver omarbeta texten mycket.

9. Spara mejlen. Få tidningar använder sig av kontrakt eller avtal. I de flesta fall räknas en mejlkonversation som ett avtal.

10. Lämna i tid, men var inte rädd för att kontakta redaktören om något spricker eller om vinkeln bör vara en annan.

11. Vänta några dagar efter att redaktören bekräftat att hen fått materialet innan du fakturerar. I samband med att du skickar faktura försöker du sälja in fler idéer.

Här säljer du din idé:

Att komma på idéer brukar sällan vara frilansens största problem. Att hitta någon som vill ha dem kan ibland vara svårare. Men det finns 1 000-tals köpare av frilansmaterial. Här är de största köparna:

Magasin, fack- och branschtidningar

Den klart största marknaden för frilansjournalister. Här finns fakta och kontaktuppgifter till över 350 av dem.

Dagspress

Det finns mängder av dagstidningar och sajter i hela Sverige. Här hittar du de flesta av dem.

Kundtidningar

Enklast är att du kontaktar kundtidningsföretagen direkt i stället för företaget, organisationen eller myndigheten om du vill göra jobb åt dem.

Bokförlag

Det finns hundratals bokförlag, många mycket nischade. Räkna med att det både är svårare och tar tid att sälja in en bokidé. Du kan också ge ut boken själv med hjälp av ett egenutgivningsförlag.

Radio/tv

Du vänder dig antingen direkt till Sveriges radio eller en tv-kanal som du tror vill ha ditt jobb. Men allt fler produktioner görs via produktionsbolag. Genom att starta ditt eget produktionsbolag ökar du chanserna att få frilansa för Sveriges radio.

Poddar

Allt fler frilansjournalister gör poddar. Antingen på egen hand eller tillsammans med ett produktionsbolag. Här kan du läsa mer om hur du startar en podd. Fojo har också kurser där du lär dig göra podd.

Vanliga frågor och svar:

Är det vanligt att redaktörer tackar nej till en idé och istället snor den?

Nej, det är mycket ovanligt att idéer stjäls rakt av. De flesta förslag är inte unika och heller inte upphovsrättsskyddade. De kan ligga i tiden och därför kan din idé dyka upp i tidningen senare, trots att du fått ett nej.

Har du en unik idé så avslöja inte för mycket vid den första kontakten. Försök först få redaktören intresserad innan du avslöjar mer.

Kan jag föreslå samma idé till flera redaktioner?

Ja, men inte samtidigt. Börja med den redaktion du tycker är mest intressant. Först när du fått ett nej kan du gå vidare.

Ska man skicka färdiga artiklar på spekulation?

Helst inte. En frilans som fått snurr på sin verksamhet bör få uppdrag och kunder på annat sätt.


Hur ska jag sälja mig själv?

Det finns flera sätt. Att ha en egen webbplats där du presenterar dig själv och lägger ut jobb är ett sätt. Att vara aktiv på Facebook, LinkedIn, Twitter och mingla på event där journalister finns är andra sätt att marknadsföra dig på. Men det allra bästa är att göra bra frilansjobb. Då återkommer jobben och nya kunder dyker upp.