Försäkringar och pension

Som frilans är det du själv som måste se till att du har ett bra försäkringsskydd och får en anständig pension.

Målet som frilans bör vara att ha ett lika bra försäkringsskydd och pensionssparande som den som är anställd. Därför räcker det inte med en hemförsäkring. Den gäller bara för privat bruk och inte när du arbetar. Oavsett om det är hemma, i en frilansgrupp eller på fältet.

Försäkringar

Precis som när du köper varor är det bra att jämföra priser och villkor mellan olika bolag innan du bestämmer dig för vilka försäkringar du tecknar. Du som är medlem i Journalistförbundet eller annat fackförbund har möjlighet att teckna försäkringar till bra priser.

Här är några av de försäkringar du kan ha:

 • Företagsförsäkring.
  Den bör ge ersättning för datorer, mobiltelefoner och andra arbetsredskap vid stöld, brand eller liknande. Fotografer bör komplettera med en kameraförsäkring. En bra företagsförsäkring innehåller också en allrisk- och ansvarsförsäkring samt ett rättsskydd.
 • Olycksfallsförsäkring.
  Ger dig ersättning för kostnader om du skadas i jobbet eller privat. Den ger också ersättning om du förlorar inkomster på grund av skadan.
 • Tjänstereseförsäkring.
  Ser till att både du och din utrustning har ett bra skydd när du är ute på jobb. Ingår i en del företagsförsäkringar. Men viktigt att du kollar vad som gäller inför utlandsresor.
 • Sjukförsäkring.
  Ser till att du får mer pengar än de från Försäkringskassan om du blir sjuk. Bör tecknas så tidigt som möjligt, eftersom det blir både dyrare och svårare när du är äldre. Det finns också kombinerade sjuk- och olycksfallsförsäkringar.
 • Livförsäkring.

  Ger din familj eller andra närstående ekonomisk trygghet om du skulle dö. Ersättning styrs av hur stor premie du har betalat in.

Pension

Hur mycket du kommer att få i pension avgörs av hur hög inkomst du har under ditt arbetsliv, hur svensk ekonomi utvecklas och hur mycket du själv pensionssparar.

Allmän pension

Det är grunden i din kommande pension. För att få högsta avsättning till den allmänna pensionen ska du ha en inkomst på minst 44 375 kr i månaden (2022). En del av den allmänna pensionen är premiepensionen, PPM, där du själv kan välja mellan ett stort antal fonder.

Eget pensionssparande

Den som är anställd får som regel tjänstepension, vilket betyder att arbetsgivaren betalar in 5-10 procent utöver lönen i pension. Som frilans måste du själv spara om du vill ha mer än den allmänna pensionen. Avdragsmöjligheterna är stora, upp till 35 procent av inkomsten, oavsett om du har enskild firma eller aktiebolag.

För att räkna ut en lämplig summa att spara går du in och ser din beräknade pension på Min pension. Pensionsspara inte för mycket så att den inkomst som styr den allmänna pensionen blir låg.

Grafik: PP Pension

Hot och hat

Hot, kapade mejladresser och sextrakasserier drabbar många i mediebranschen. Självklart också frilansar.

Här är några enkla tumregler för hur du kan hantera hat, hot och din säkerhet:

 • Polisanmäl alltid om du blivit hotad, trakasserad eller ofredad.
 • Se till att få hjälp av din uppdragsgivare. Både om du hotas eller för att ordna säkerheten under ett tufft utlandsuppdrag.
 • Installera krypteringsprogram om du ska skicka eller ta emot känsligt material via mejlen. Program finns gratis och är enklare att installera än man tror, exempelvis Signal. På Fojo Academy finns en kostnadsfri videokurs om Digital Säkerhet.
 • Gå en säkerhetskurs om du ska resa till ett konfliktområde.
 • Ha inloggningskod på både dator och telefon. Inte samma.

En bra guide i ämnet finns på Demokratijouren.

Vanliga frågor och svar om hur du skyddar dig:

Är det inte min uppdragsgivare som ska se till att jag har försäkringsskydd när jag är på uppdrag?

Nej, som egenföretagare är det alltid du som har ansvaret. Men gör du ett längre reportagejobb utomlands för ett mediehus kan det vara bra att försöka få dem att stå för försäkringsskyddet. Framförallt om det är i oroshärdar där kanske din försäkring har begränsat skydd.

Hur många försäkringar ska jag ha som ny frilans?

Det beror lite på hur din ekonomi och familjesituation ser ut. Men en företagsförsäkring och en kombinerad olycksfalls- och sjukförsäkring är en bra grund att stå på.

Måste jag pensionsspara?

Nej, det är frivilligt. Men det är viktigt att förstå vad det betyder för storleken på din framtida pension. Är du frilans bör du ha bättre koll på din pension än som anställd.

Spelar det någon roll vilken typ av pensionssparande jag har?

Ja, absolut. Eftersom pensionssparandet sträcker sig över decennier är det extra viktigt att ha låga avgifter, oavsett om du sparar i fonder, traditionell försäkring eller annat. Ta hjälp av en rådgivare för att gå igenom ditt sparande.

Hur ska jag göra om jag hotas?

Grundregeln är att polisanmäla alla hot. Mer information och hur du ska hantera hot och hat hittar du på Demokratijouren.