Så kommer du igång

Sitta hemma eller i lokal?
Starta aktiebolag eller driva verksamheten i enskild firma?
Det spelar inte så stor roll i början. Det viktiga är att du kommer igång. Och börjar sälja.

Oavsett om du fotograferar, skriver eller formger finns det en uppgift som du inte kommer undan – företagandet.
Här kommer några saker du bör känna till när du är på gång att börja som frilans.

Kartlägg din kunskap och branschen

Fundera över vad du kan, vilka ämnen du är bra på och vad du helst vill göra. Ta reda på så mycket som möjligt om branschen, till exempel genom att kontakta branschorganisationer och andra frilansar. Och ta hjälp. En erfaren frilansjournalist som mentor gör starten så mycket enklare. Flera branschorganisationer kan hjälpa dig att hitta en mentor.

Företagsform

De flesta som börjar som frilans startar en enskild firma, det är lättast och kräver inget kapital. Samtidigt finns det inte någon tydlig gräns mellan dig personligen och ditt företag när det gäller ekonomin. Ett bra sätt att hålla isär dina “privata” pengar från företagets är att ha separata bankkonton och kontokort. När du har fått snurr på verksamheten kan du, om du vill, starta ett aktiebolag och fortsätta verksamheten i detta bolag.

Registrering

Bland det viktigaste för en frilansföretagare är att registrera sig hos Skatteverket för F-skatt. En sådan registrering signalerar att du är egen företagare och själv ser till att betala in dina sociala avgifter. För att bli godkänd för F-skatt behöver du göra en enkel budget där du uppskattar hur stora intäkter och kostnader du kommer att ha under året. Du ansöker enkelt om F-skatt på nätet. Du kan samtidigt registrera dig för moms.

Bestäm arbetsplats

Att hyra en plats i en frilansgrupp ger inte bara social gemenskap och kollegers tips och erfarenheter. Det ger också möjligheter att få en del jobb. Hinner inte kollegan, kanske hen ger jobbet till dig.

Presentera dig

Räkna med att du måste jobba hårt för att hitta kunder och uppdrag. Mejla, ring och besök uppdragsgivare som du tror är intresserade av dina tjänster. Se till att alltid ha några tydliga idéer på jobb du vill göra. Skaffa en hemsida där du presenterar dig och kanske lägger ut några jobb som du har gjort.

6 vanliga frågor om hur du kommer igång

Var hittar jag kunder?

Det finns över 100 dagstidningar i Sverige, och mångdubbelt fler magasin, fack-, kund- och branschtidningar. Plus en mängd radio- och tv-kanaler, produktionsbolag och sajter. Kartlägg vilka medier som intresserar dig. Glöm inte att myndigheter, organisationer och företag också brukar anlita frilansar.

Tidningsutgivarnas medlemsföretag
Swedish Content Agencies
Sveriges Tidskrifter

Var hittar jag frilansplats?

Det finns mängder av frilansgrupper. De flesta har startats av några frilansar som gått samman för att hyra en lokal. Ofta kan det vara både skribenter, fotografer, illustratörer, webbredaktörer och grafiska formgivare i en frilansgrupp. I branschtidningar som ResuméDagens MediaFotografisk Tidskrift och Journalisten kan du hitta annonser om lediga frilansplatser. Där kan du också själv annonsera om att du söker plats. Även på Blocket finns annonser om lediga frilansplatser.

Var registrerar jag bolaget?

När du startar enskild näringsverksamhet (enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. I samma e-tjänst kan du också anmäla att du ska vara momsregistrerad. I en enskild näringsverksamhet är det ditt personnummer som är företagets organisationsnummer. Här kan du starta enskild näringsverksamhet.

Finns det något ekonomiskt stöd jag kan få som ny frilans?

Det finns olika former av stöd och hjälp att få om du bestämmer dig för att satsa på frilanslivet. Kommer du till exempel direkt från arbetslöshet, eller riskerar att inom kort bli arbetslös, finns det möjlighet att få starta eget-stöd. Du kan också få ett särskilt stöd för att starta en näringsverksamhet om du är arbetssökande och har nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning. Här kan du få mer information från Arbetsförmedlingen.

Måste jag ha bokföring?

Ja. När du startar din verksamhet blir du bokföringsskyldig. Det gäller oberoende av företagsform och verksamhetens omfattning. Även om kraven varierar beroende på vad det är för typ av bolag och storlek, finns det vissa saker som är gemensamma:

Bokföringen ska vara korrekt, den ska ske löpande och den ska vara enkel att följa. Alla dokument – till exempel kvitton och fakturor – ska gå lätt att hitta. För de flesta frilansar – som har enskild firma – räcker det om alla inkomster, utgifter, kontoutdrag, fakturakopior, kvitton och liknande finns på papper och ordnas kronologiskt i en pärm.

Du kan själv göra din bokföring med hjälp av ett enkelt bokföringsprogram eller låta en redovisningskonsult sköta det. Köper du tjänsten får du räkna med att betala mellan 5 000 – 10 000 kr per år.

Vad är det för skillnad mellan aktiebolag och enskild firma?

Enskild firma är den vanligaste och enklaste företagsformen för frilansar i mediebranschen. Det är du som privatperson som både äger, driver och ansvarar för företaget. När du har enskild firma finns det ingen tydlig gräns mellan företaget och dig som ägare.

Aktiebolag kräver aktiekapital minst på 50 000 kronor. Aktiebolag med en omsättning under tre miljoner kronor slipper dessutom att ha revisor, något som spar både tid och pengar. Den som äger ett aktiebolag är inte personligen ansvarig på samma sätt som i en enskild firma. Gränsen mellan ägare och aktiebolaget är tydligare. Formellt är du anställd i aktiebolaget och betalar vanlig inkomstskatt på din lön. Bolaget i sig deklareras och skattas på ett annat sätt.